Vijf tips om het beginnen van afvallen makkelijker te maken

Vijf tips om het beginnen van afvallen makkelijker te maken

Hallo lieve lezers, ik ben Mandy en dit is hoe mijn afval journey begon en verloopt.

Zo lang ik mij kan herinneren ben ik altijd te zwaar geweest.  Eigenlijk heb ik hier nooit echt moeite mee gehad, maar zijn er wel periodes geweest waarin ik dat wel had. In die periodes deed ik verschillende afvalpogingen, maar deze mislukte keer op keer. Van het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen tot aan heel weinig eten, niets was echt een succes. Hierdoor had ik een verstoorde relatie met voeding gecreëerd en zorgde nieuwe afvalpogingen alleen maar tot meer stress. Op een gegeven moment besloot ik dan ook om het afvallen naast mij neer te leggen ‘dan blijf ik maar dik’ dacht ik. Ja, ik was er lang van overtuigd dat dat mijn eindstation was en op de een of andere manier had ik daar ook wel vrede mee.

In 2020 kreeg ik te horen dat ik een huis had, een eigen plek. Hier was ik zó blij mee! In mijn achterhoofd wist ik ook wel dat het vanaf dat moment weer goed zou gaan met voeding, beweging en uiteindelijk ook afvallen. Vanaf het moment dat ik de sleutels van mijn huis kreeg is er langzaamaan een knop om gegaan. Ik bepaalde welke boodschappen er in huis kwamen en ook ik bepaalde wat er dus gegeten werd. De eerste paar weken heb ik vooral op gevoel gegeten. Dit vond ik best lastig want ik was alsnog bang om te veel of te weinig te eten. Daarom besloot ik om na een paar weken toch mijn voeding te gaan tracken. Een collega tipte mij de app lifesum om te gaan gebruiken om voeding te tracken.

Vanaf het moment dat ik alles besloot te gaan tracken heb ik vooral gelet op calorieën en niet persé op wat ik eet. Natuurlijk probeerde ik zoveel mogelijk gezond te eten, maar als ik zin had in snoep of koek dan kon dat ook zolang ik dit maar in de app invoerde. Deze vrijheid + tracken van de voeding zorgde ervoor dat ik het afvallen leuk begon te vinden. Ik ervaarde geen stress en ik hield me er niet te veel mee bezig maar toch viel ik elke week af!

Naast het tracken van mijn voeding besloot ik ook om het sporten weer op te pakken. Eind 2020 heb ik corona gehad en hier ben ik behoorlijk ziek van geweest. Daarna heb ik dan ook gerevalideerd bij de fysiotherapeut om mijn conditie weer op te bouwen. Zelfstandig sporten vond ik dan ook best wel eng, maar ik wist ook dat ik hier alleen verandering in kon brengen door het te gaan doen. Sporten in een sportschool heb ik nooit heel erg leuk gevonden, daarom ben ik begonnen met crossfit. Dit beviel al direct ontzettend goed en doe ik nog steeds elke week 3x. Het is zo ontzettend gaaf om te zien en te voelen dat ik sterker wordt en een betere conditie krijg.

Inmiddels ben ik 24 kilo kwijt en wil ik er nog 22 afvallen. Ondanks dat ik echt niet elke dag gemotiveerd ben, blijf ik lekker doorgaan. Ik weet waarvoor ik het doe en ben er 100% van overtuigd dat dit helemaal goed gaat komen. Mocht je benieuwd zijn naar hoe ik dit doe? Ik neem je op Instagram mee in mijn afvalproces. Je kunt mij volgen via @fitjourney.mandy.

Wil jij ook graag afvallen, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan heb ik hieronder 5 tips voor je:

 

1.Doe het stap voor stap.

Je hoeft niet gelijk 7 keer per week te sporten en elke dag super gezond te eten, maar pak dit stap voor stap aan. Ga eerst eens lekker wandelen en kies wat vaker voor een stuk fruit.

 

2.Schrap niet je lievelingseten!

Vaak schrappen mensen alles wat ze lekker vinden als ze willen afvallen, hierdoor houden ze het maar kort vol en vallen ze terug in hun oude patroon. Ik geniet ook elke dag van chocola of iets anders lekkers, dit werkt voor mij heel goed.

 

3. Geloof niet alles wat op internet staat.

Tegenwoordig word je overspoeld met informatie waardoor je niet meer weet wat wel en niet goed is. Hiervoor kun je beter met een deskundige praten.

 

4. Eet niet te weinig!

Je lichaam heeft al een minimaal aantal calorieen nodig om te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig eet, gaat je lichaam hier op lange termijn echt niet blij mee zijn. Er zijn verschillende websites waarmee je je caloriebehoefte kunt uitrekenen. Mijn voorkeur gaat uit naar https://tdeecalculator.net/

 

5. Wees geduldig.

Ja, lieve mensen, geduld is echt zo ontzettend belangrijk als je wil afvallen. Je bent nou eenmaal niet in een week alle kilo’s aangekomen, dus verwacht ook niet dat je die kilo’s in een week weer kwijt bent. Geef het de tijd, je gaat van het proces houden!

 

Heel veel succes en vooral plezier hebben erin.

Terug naar blog

1 reactie

Super mooi. Succes in je Journey. ;)

Anoniem

Reactie plaatsen